måndag, maj 07, 2007

A-kassan

Tänkte skriva om detta tidigare, men det har inte blivit av då det har varit fullt upp, hursomhelst så är det bra att Mona Sahlin och Wanja Lundby Wedin tillsammans deklarerar att A-kassan inte bara skall återställas utan utvecklas så att fler löntagare får ut 80% utav sin lön vid eventuell arbetslöshet.

Kollektivavtalens legitimitet är starkt kopplade till nivåerna i A-kassan, genom att man vid arbetslöshet undviker desperation med en hög ersättning så upprätthålls även legitimiteten hos kollektivavtalen. Därför är A-kassan lika viktig för människor med jobb som utan jobb.

Snacket om hur den skall finansieras använder högern nu i sin retorik, man basunerar ut att det är nya bidrag ifrån SAP i sedvanlig onelineranda. Men för att förtydliga så är och har alltid våra socialförsäkringssystem varit finansierade via arbetsmarknadsavgifterna, som dom senaste åren t.o.m. genererat ett överskott och det även innan Borg höjde egenavgifterna till A-kassan samtidigt som nivåerna sänktes. Förövrigt så är arbetsgivaravgifterna helt finansierad utav oss löntagaregenom att vi har avstått löneutrymme, men detta utrymme går numera till att finansiera Högerns pigavdrag, slopande av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt o.s.v.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida