måndag, mars 20, 2006

Maud den nya järn ladyn

Maud Olofsson lanserar återigen ett lagförslag för att föllfölja sina förslag om tukthuslagar över fackföreningsrörelsen. Denna gång så vill hon och centerpartiet tillsammans med ungdomsförbundet införa ett arpartietsystem för ungdomar på arbetsmarknaden.

Ungdomar under 26 år skall göras rättslösa i sin anställningstrygghet. Arbetsgivarna skall med detta förslag kunna sparka folk på stående fot utan saklig grund.

Idag är flera utav paragraferna i LAS dispositiva vilket innebär att parterna genom kollektivavtal kan komma överens om andra regler än i lagen, detta vill tydligen Maud ändra på, hon vill nämligen att staten skall ta över frågor som kollektivavtalen reglerar idag.

Hur blir det tex för våra kollektivavtal inom elektrikerförbundet när Maud och hennes kompisar tar bort disposiviteten i lagstiftningen. Vi har i mitt fackförbund en medelålder på 33 år. Våran organisationsgrad ligger på cirka 90% och vi har genom vårat kollektivavtal stärkt anställningstryggheten rejält. Provanställning tillåts endast i tre månader och gäller endast för lärlingar och den ända tidsbegränsade anställningsformen som tillåts är tillfällig arbetsannhopning vilket arbetsgivarna nästan aldrig utnyttjar.

Våran låga medelålder visar tydligt att det finns en nyrekrytering av lärlingar till yrket och att detta inte har något att göra med försämringar av vare sig kollektivavtal eller lagstiftning, utan snarare den efterfrågan som finns.

Detta är egentligen sunt förnuft, men tydligen så är inte centern och Maud så bekanta med sunt Bonnförnuft längre utan har iställetannamat gamla kapitalistiska idéer ifrån tidigt 1900-tal, där man hävdade att lönesänkningar och försämringar hängde ihop med sysselsättningen.
Vad Maud och hennes kompisar glömmer är ju givetvis att vi inte lever i början av 1900-talet längre. Genom facket och arbetarrörelsens kamp så har det ju faktiskt vuxit fram en konsumtionsmarknad för de människor som Maud och hennes likar vill försämra förutsättningarna för genom sämre anställningstrygghet och sämre löner.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida