söndag, juni 29, 2008

EM final

Idag spelas EM finalen mellan Tyskland och Spanien som har vandrat hela den långa vägen till final via kval, gruppmatcher och finalspel. Till skillnad från Tyskland som har en lång lista av mästerskapsfinaler och titlar i bagaget så har Spanien knappast gjort sig känt som något större mästerskapslag varken när det gäller världsmästerskap eller europamästerskap. Spanien har dock en mästerskapsfinal i europamästerskapssammanhang och det var finalen 1984 mot Frankrike som de också förlorade, men detta är deras enda final när det gäller landslagssammanhang, när det däremot gäller klubbfotboll så ser det betydligt annorlunda ut, det räcker med att nämna lag som Barcelona och Real Madrid för att bli påmind om alla framgångar och finaler som Spanska klubblag har skördat genom åren. Därför är det även rätt konstigt att det Spanska landslaget med alla sina stora spelare genom åren inte har kunnat nå hela vägen i de stora mästerskapen, men vändningen kanske kommer idag mot Tyskland.

Idag är det även exakt 50 år sedan Sverige spelade sin senaste mästerskapsfinal i landslagsammanhang. Det var finalen mot Brasilien i hemma VM 1958 på Råsunda fotboll stadion. Med spelare som Nisse Lidholm, Gunnar Gren, Gunnar Nordahl med flera lyckades Sverige ta sig till final genom att bland annat slå Västtyskland med 3-1 på Ullevi i semifinalen. Brasilien blev dock ett nummer för stora för Sverige som förlorade med 2-5, men det Brasilianska landslaget med bland annat den då blott 17 årige Pelé firade segern på ett hedervärt sett genom att springa runt Råsunda med den Svenska fanan till publikens stående ovationer och jubel till det Brasilianska laget som bjöd på ett fantastiskt spel.

I detta VM hette inte arenorna San Siro eller Wembley direkt, förutom Råsunda, Ullevi, Malmö stadion och Norrköpings idottspark spelades det även matcher på bland annat Järnvallen i Sandviken och Ryavallen i Borås. Det lär nog dröja innan vi får se ett svenskt landslag nå dessa höjder igen, men vi kanske i vilket fall kan hoppas på en Spansk seger idag för att röra om lite i fotbollsgrytan.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida