tisdag, maj 29, 2007

Till Brunnsvik


I morgon den 30 maj åker jag upp till Brunnsvik som är en utav LO´s skolor för att där tillsammans med ett antal förtroendevalda inom Elektrikerförbundet delta i ett demokratiprojekt. Detta projekt syftar till att utveckla och bredda den fackliga verksamheten så att fler engarerar sig inom fackföreningsrörelsen och tar på sig ett uppdrag och samtididigt deltar i den idéburna verksamheten och formar fackets mål och verksamhet så att alla känner att dom är en del i en folkrörelse som bärs fram utav medlemmarna.

söndag, maj 27, 2007

Skatten på bilförsäkringen

Från och med 1 juli så kommer alliansens skatt på trafikförsäkringen börja att gälla. Denna skatt innebär att det kommer att läggas 32% utöver dagens premier på försäkringen.

Detta kommer att få negativa konsekvenser för dom flesta då bilen redan idag är en stor kostnadspost, men framförallt kommer det att drabba unga som redan idag har dom högsta premierna. Detta förslaget kommer att innebära att många kommer att enbart ha en bil och en del kommer nog inte att kunna ha någon bil då det blir ekonomiskt ohållbart.

Dom som bor i storstäderna kommer kanske att klara av detta, men det kommer bli betydligt värre för oss som bor i glesbygden där bilen är en nödvändighet för att kunna ta sig till och från jobbet, då det inte finns någon T bana runt hörnet.

fredag, maj 18, 2007

Sverigedemokraterna är fackföreningsfientligt

Läste idag i LO tidningen http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=8341 att SD har en klar antifacklig agenda, den verkar gå helt i linje med övriga nyliberala krafter i Sverige som vill försvaga fackföreningsrörelsen och öppna upp mer för individuella kotrakts lösningar som endast styrs utifrån utbud och efterfrågan, vilket blir konsekvensen när facket hindras att upprätthålla kollektivavtalens legitimitet.

Detta måste väl Svenskt näringsliv gilla som får en ny bundsförvant jämte övriga borgerliga partier, men frågan är vad dom tycker om att en stor del utav SD´s företrädare är vad högern brukar kalla för bidragsberoende. Det blir ju rätt intressant med tanke på SD´s egna argument kring invandringen och dess kostnader.

Av de 246 Sverigedemokratiska mandaten är 204 i arbetsför ålder, av dessa uppbär 19,6 procent sjuk- och aktivitetsersättning och 34,3 procent beroende av bidrag för sin försörjning. 14 procent av ledamöterna har aktiva skulder hos kronofogden.

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1071526,00.html

tisdag, maj 15, 2007

Skolinformation i Älmhult

Har idag även varit nere i Älmhult på Haganässkolan för att ge eleverna på elprogrammet information om facket. Jag hade en bra diskussion med eleverna om vikten av kollektivavtal och att arbetsmarknaden fungerar precis som vilken varumakrnad som helst, där priserna sätts utifrån principer om utbud och efterfrågan, men att kollektivavtalen förhindrar att löner och andra anställningsvillkor inte görs upp på nivåer under kollektivavtalen.

Vi diskuterade även om styrkan i facket och vikten av att denna lönekartell som kollektivavtalen och facket är omfattar så stor del utav arbetsmarknaden som möjligt för att förhindra lönedumpning.

Snart svingar jag andra röda färger än fanor på första maj

Har idag avklarat första steget på fotbolldomarutbildningen, som arrangeras av smålandsfottbollsförbund och Höglandets domarklubb. Det var ett givande första steg där vi till största del gick igenom rollen som domare och hur man hanterar olika situationer som kan uppstå.

Själv så har man tränat och spelat fotboll sedan fem års ålder, men jag har aldrig provat på att döma någon match, ska faktiskt bli riktigt kul om man blir godkänd vill säga.

Till slut fick vi till ett nytt avtal


Det tog tid, men efter fyra månader av outrötligt förhandlande ifrån förhandlingsdelegationen och en del stridsåtgärder så fick vi Elektriker till slut ett installationsavtal.


Arbetsgivarna försökte ju i sedvanlig ordning att driva igenom försämringar, förmodligen bara för att det ska bli konflikt så att EIO tillsammans med övriga Höger ideologer inom Svensktnäringsliv kan peka på hur hemskt detta Elektrikerförbund är i varje avtalsrörelse och Littorin nu minsann måste inskränka rätten för enskilda fackföreningsmedlemmar att deltaga i en arbetsnedläggelse.


Vi fick givetvis till en hel del förbättringar, men det viktiga var ändå att vi lyckades att försvara en hel del viktiga principer i kollektivavtalet, tex när det gäller bestämandefrågor och anställningstrygghet.

söndag, maj 13, 2007

Nära att bli målskytt

Gårdagens fottbollscomeback betalar sig väl idag, då jag känner mig öm över nästan hela kroppen, men jag var i vilket fall nära att göra ett mål. I vilket fall som helst så förlorade vi matchen med 2-1, men kul var det i allafall. Däremot så är det nog dags att börja träna lite för min egna del, då jag kände mig helt färdig efter ett par snabba löpningar och att jag idag nästan inte kan gå normalt.

lördag, maj 12, 2007

Snurra på fotbollsskorna

I början av veckan så blev jag övertalad om att ställa upp i en fotbollsmatch som går av stapeln i dag. Matchen är i mellan två arbetsplatser i Nässjö och det ena laget behövde tydligen "förstärka" sin laguppställning därrför så ringde dom in en f.d. löpstark ytterback som mig.

Vi får väl se hur det går, men som gammal fotboll spelare så har man alltid en speciell känsla inför det gröna fältets schack på våren. Linementdoft, nymålade linjer och doften av grönt gräs är upplevelser som sätter sig hos alla fotbollsspelare oavsett om dom är aktiva eller som mig inaktiva.

Faran med detta är väl att man glömmer bort att man inte har varit speciellt aktiv på träningssidan den sista tiden, men det lär väl inte ge sig till känna för en dagen därpå, då lär väl både knäna och ryggen betala tillbaks.

tisdag, maj 08, 2007

Strejkbryteri

Men ni törs inte, edra backharar och ynkryggar! Ni ä´ åsnor allesammans, som ingenting våga, ni springer undan, ni packåsnor, ni söner av det mörkaste Småland, strejkbrytalandet, där kapitalets gullgossar bo - Småland är det mörkaste, det mest efterblivna av alla landskap och kan endast jämföras med Västergötland.

Så här utryckte sig Kata Dahlström i sitt första maj tal 1902 i Värnamo och riktigt så illa är det kanske inte idag, men det är nog ingen tillfällighet att bibelbältet söder om Vättern alltid har varit ett svårerrövrat område för arbetarrörelsen. Redan på Palmens tid så skrev han i sina memoarer att Småland är ett hopplöst område och visst har vi inom arbetarrörelsen fortfarande en del problem i dessa trakter, något som jag stötte på idag då jag var ute och bevakade våra nu uttagna strejkobjekt som vi tagit ut för att sätta tryck i avtalsrörelsen. På ett utav dessa företag upptäckte jag att en stor del utav företaget arbetade trots att det var uttaget i strejk. Tydligen så vill dessa så kallade "kapitalets gullgossar" inte ha ett sjysst och bra kollektivavtal, när dom agerar på detta osolidariska sätt mot övriga elektriker inom kåren.
På övrigt uttagna företag så är det 100% uppslutning för att vi på ett solidariskt sätt skall förbättra våra kollektivavtal för alla.

måndag, maj 07, 2007

Strejk i gruvan

Det verkar som att gruvarbetarna uppe i Norrbotten gått ut i en vild strejk.
http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=8074
Förra gången det begav sig för dessa hårdhudade Norrbottningar 1969-1970 så banade det vägen för en rad viktiga lagar på arbetsmarknaden, men det är väl knappast troligt att en höger regering skulle göra något sådant, snarare tvärt om.

Kraftverksavtalet klart

Förra veckan så blev det ett nytt kollektivavtal på kraftverkssidan, vilket innebär en hel del förbättringar för våra hjältar som kämpar ute skogsbackarna.

Men det mest intressanta är nog ändå att vi kan komma överens med våra motparter utan att det blir konflikt, vilket våran största motpart EIO hävdar är en omöjlighet. Men det är väl ändå en liten näsknäpp på dem som hela tiden försöker att bilda opinion mot Elektrikerförbundet genom att måla ut oss som ett konfliktbenäget fackförbund som inte går att resonera med. I grunden så är det nog taktik ifrån arbetsgivarna för att genom statsapparaturen få till inskränkningar i konfliktreglerna. Det är väl därför som arbetsgivarna kommer med rena skambuden, så att det blir konflikt.

Den hederliga servicesektorn

Läste i LO Tidningen i fredags http://www.lotidningen.se/?id_item=7960
om hur servicesektorn nere på kontinenten allt mer börja få liknade villkor som funnits länge i USA, där det är mer eller mindre omöjligt att klara sig på en lön. Reportaget handlar om en Tysk kvinna som är ensamstående mor och som jobbar på ett privat äldreboende. Trots att denna kvinna jobbar 40 timmar i veckan så får hon bara ut motsvarande 7000 kr i månaden netto, hon är därför beroende utav socialbidrag på 4500 kr för att kunna försörja sin familj.

Detta är en allt vanligare utveckling nere på kontinenten inom serviceyrkena, dom fackliga organisationerna som är svagare rent generellt nere på kontinenten är näst intill obefintliga inom dessa sektorer. Med anledning utav detta så kan man ju fundera över vad det är för något som den (borg)erliga alliansen har i sikte med sina nya och försämrade regler i A-kassan. Vad kommer att hända i servicesektorn med löner och andra anställningsvillkor när utbudet av arbetskraft ökar. Nog för att vi har klarat av det än, med en del blockader o.s.v. men även där finns det ju starka krafter inom högern som vill försämra möjligheterna för facket att ta till stridsåtgärder för att kunna upprätthålla kollektivavtalens legitimitet på arbetsmarknaden.

A-kassan

Tänkte skriva om detta tidigare, men det har inte blivit av då det har varit fullt upp, hursomhelst så är det bra att Mona Sahlin och Wanja Lundby Wedin tillsammans deklarerar att A-kassan inte bara skall återställas utan utvecklas så att fler löntagare får ut 80% utav sin lön vid eventuell arbetslöshet.

Kollektivavtalens legitimitet är starkt kopplade till nivåerna i A-kassan, genom att man vid arbetslöshet undviker desperation med en hög ersättning så upprätthålls även legitimiteten hos kollektivavtalen. Därför är A-kassan lika viktig för människor med jobb som utan jobb.

Snacket om hur den skall finansieras använder högern nu i sin retorik, man basunerar ut att det är nya bidrag ifrån SAP i sedvanlig onelineranda. Men för att förtydliga så är och har alltid våra socialförsäkringssystem varit finansierade via arbetsmarknadsavgifterna, som dom senaste åren t.o.m. genererat ett överskott och det även innan Borg höjde egenavgifterna till A-kassan samtidigt som nivåerna sänktes. Förövrigt så är arbetsgivaravgifterna helt finansierad utav oss löntagaregenom att vi har avstått löneutrymme, men detta utrymme går numera till att finansiera Högerns pigavdrag, slopande av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt o.s.v.

tisdag, maj 01, 2007

Första maj




Idag så Marscherade vi under dom röda fanorna, stämmningen var på topp även om vädret kunde ha varit lite varmare, så var det en god uppslutning även om man hade hoppats på fler.


Vi var väl några hundra i tåget och några hundra till som slöt upp i statsparken för att lyssna till talarna och kulturinslaget som bestod av en trubadur vid namn Bill Strachal. Huvudtalare för dagen skulle ha varit Nisti Stêrk men hon hade tydligen blivit sjuk, därför så fick Carina Hägg som är socialdemokratisk riksdagskvinna ifrån Värnamo blixtinkallas. Ifrån SSU så höll Ulf Liljegren ett bra ideologiskt tal om framtiden för socialdemokraterna.